7- Денна в’їзна віза

Огляд

В'їзна віза для подачі заяви на та очікування рішення щодо возз'єднання родини

Для імміграції у Норвегію з метою возз'єднання родини заявники, як правило, повинні отримати відповідний дозвіл перед в’їздом у Норвегію. Однак, за певних обставин Ви можете в'їхати у Норвегію, перш ніж Ви отримали такий дозвіл. У цьому разі Вам необхідно отримати в'їзну візу (для заявників, на яких розповсюджується візова система) для подачі заяви на та очікування рішення щодо возз'єднання родини. Такі візи надаватимуться тільки за виняткових обставин.

Посольство може у виняткових випадках видати 7-денну в'їзну візу D для подачі заяви на возз'єднання родини в Норвегії. Якщо ви належите до однієї з нижченаведених категорій і маєте намір перебувати у Норвегії протягом більше 90 днів, ви можете звернутися за такою в'їзною візою. Ця віза дає право на законне перебування у Норвегії протягом 7 днів, протягом якого необхідно подати заяву на дозвіл на проживання у місцевий відділок поліції. Після цього заявник має право перебувати у Норвегії протягом період розгляду його/її заяви в UDI.

Подавати заяву на в’їзну візу можуть такі категорії осіб: 

  • Чоловік/ дружина громадянина(-ки) Норвегії, який(яка) проживає або планує оселитися у Норвегії;
  • Чоловік/ дружина громадянина(-ки) країни Скандинавії, який(яка) проживає у Норвегії останні три роки, за умови що подружжя перебуває у шлюбі не менше трьох років;
  • Чоловік/ дружина іноземного громадянина, який має дозвіл на постійне проживання, за умови що подружжя перебуває у шлюбі не менше трьох років;
  • Чоловік/ дружина іноземного громадянина, який має індивідуальний дозвіл на роботу в групі, за умови що подружжя перебуває у шлюбі не менше трьох років;
  • Чоловік/ дружина іноземного громадянина, який має дозвіл на роботу в якості кваліфікованого працівника або кваліфікованого працівника в міжнародній компанії;
  • Діти, які не є громадянами Норвегії, тобто діти від попередніх партнерів/ діти однієї зі сторін заяви повинні подавати заяву на імміграцію для возз'єднання родини через країну свого походження.

Якщо Ви не маєте тимчасового дозволу на роботу, Ви не маєте права працювати протягом терміну дії візи. Також Ви не маєте права на навчання, вивчення норвезької мови та деякі інші пільги, поки Ваша заява знаходиться на розгляді.

Отримання заявником в'їзної візи не має ніякого відношення до результатів розгляду його/її заяви на возз'єднання родини.

7-денна віза D видається лише за умови, що заявник надав документи, які підтверджують тривалий і серйозний характер стосунків з іншою стороною. Якщо громадянин Норвегії раніше був одружений з іноземцем(-кою) з країни, громадянам якої необхідна віза для поїздки в Норвегіюабо, якщо громадянин(-ка) України раніше був(була) одружений(на) з громадянином (-кою) Норвегії, 7-денна віза D видана не буде.

Для подачі заяви на візу необхідно зареєструвати її як звичайну заяву на Шенгенську візу на Порталі для подачі заяв. Під час реєстрації Вам потрібно буде сплатити консульський збір. Ваша заява буде зареєстрована як 7-денна віза і вам буде повернуто суму збору Посольством Королівства Норвегії в Києві.

Візові збори

Візовий збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур’єрської доставки
*8000 норвезьких крон. Перша заява на возз’єднання родини/імміграцію (див. розділи 40-46 «Закону про імміграцію» 25.2 €**/ 760 грн. на період з 21 серпня по 25 серпня 2017 року 100 грн.
*3700 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою роботи
*3200 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою навчання чи по програмі «Au Pair» або їх поновлення
0 норвезьких крон (Діти у віці до 18 років і громадяни ЄС/ЄЕП)
*35 Євро 7-денна в’їзна віза (Віза для громадян України, Російської Федерації, та Молдови) та 60 Євро* (Для громадян Білорусії та інших національностей)
* оплата здійснюється за допомогою кредитної/ дебетової картки (Mastercard або Visa), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Норвегії **Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від сплати візового збору можна знайти на сайті

Необхідні документи

Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольному списку , який Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр.

Якщо Ви бажаєте взяти шлюб з особою, що проживає в Норвегії, Ви можете подати заяву на дозвіл на проживання в Норвегії з метою вступу в шлюб (дозвіл для нареченого(-ї)). Дозвіл дійсний протягом шести місяців, і Ви повинні взяти шлюб протягом терміну його дії. Після одруження Ви можете подати заяву на возз'єднання родини з Вашим чоловіком/ дружиною.

Мета цього дозволу – надати Вам можливість взяти шлюб у Норвегії. Ви повинні проживати разом з Вашим нареченим(-ною) в Норвегії протягом періоду дії дозволу. У разі неукладення шлюбу протягом шести місяців Ви повинні залишити Норвегію.

Після укладення шлюбу Ви повинні подати заяву на возз'єднання родини з вашим чоловіком/ жінкою і проживання у Норвегії. Ви повинні подати заяву на возз'єднання родини до закінчення терміну дії вашого дозволу нареченого (-ї), і Ви можете перебувати у Норвегії, поки Ваша заява знаходиться на розгляді.

Ви не маєте права на безкоштовне навчання норвезькій мові, перебуваючи в Норвегії на підставі дозволу для нареченого (-ї). Дізнатися більше про Ваші права та обов'язки можна на вебсайті Управління з питань інтеграції та різноманіття (IMDi).

Ви можете в’їжджати в і виїжджати з Норвегії, а також працювати там протягом терміну дії дозволу для нареченого(-ї).

Ви можете звернутися за дозволом для нареченого (-ї), якщо людина, з якою Ви збираєтеся взяти шлюб, є громадянином Норвегії або проживає в Норвегії і має дозвіл на постійне проживання або дозвіл на проживання, який є підґрунтям для дозволу на постійне проживання.

Ваші діти не можуть подавати заяву на возз'єднання родини, доки Ви знаходитесь у Норвегії на підставі дозволу для нареченого(-ї), оскільки він не є підставою для возз'єднання родини.

Якщо Ви збираєтеся взяти шлюб з громадянином(-кою) ЄЕЗ, який (яка) має право на проживання в Норвегії, Ви можете звернутися за дозволом для нареченого(-ї). Право нареченого(-ї) на проживання дійсне лише протягом шести місяців, тому шлюб має буде укладений у цей період. Однак, якщо Ви є громадянином країни ЄЕЗ і шукаєте роботу в Норвегії, Ви можете перебувати в Норвегії без вищезгаданого дозволу на строк до трьох або шести місяців. Ви можете взяти шлюб під час перебування в Норвегії.

Дізнайтеся більше про дозволи для наречених

Важливо: Якщо Ви вперше подаєте документи на отримання норвезької візи, Ви повинні бути присутні особисто на момент подачі візової заяви у Візовому Центрі. Якщо ж це не перша Ваша поїздка до Норвегії, візова заява може бути подана довіреною Вами особою по дорученню, але не може бути надіслана поштою. Для отримання дозволу на роботу в Норвегії, заяви повинні бути подані особисто заявниками. В разі якщо, за останні 2 роки заявник не змінював роботодавця в Норвегії та подавав документи особисто в Посольство Норвегії, він має право подати документи до Візового Центру через довірену особу по дорученню. Будь ласка, зверніть увагу, всі документи мають бути підписані особисто заявником.

Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорті і на наступний робочий день поверне паспорт до Візового Центру. 

Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі.

Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого, потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві.

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

В залежності від обраної категорії, розгляд може тривати від 1 до 9 місяців.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв .

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.

Гарантійна форма для візитів повинна бути заповнена запрошуючою стороною з печаткою норвезького відділу поліції.(У випадку,якщо заявник не має достатніх коштів).

Гарантійна форма для візитів  

Лист-запрошення від запрошуючої сторони з Норвегії повинен бути заповнений,в оригіналі та підписаний запрошуючою стороною в Норвегії.

Invitasjon fra referansen

Інструкції щодо завантаження: 
Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.

Будь ласка, натисніть тут  щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.

Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натиснітьправою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.