Члени сім'ї громадян країн-членів ЄС

Огляд

Дана категорія застосовується до членів сімей громадян ЄС/ЄЕЗ і Швейцарії

Члени сім'ї:

  • Подружжя/зареєстрований партнер/подружжя спільного права
  • Прямі нащадки (діти), яким не виповнився 21 рік або які є утриманцями, а також прямі нащадки (діти), яким не виповнився 21 рік або які є утриманцями подружжя або партнера.
  • Прямі родичі-утриманці в висхідній лінії (наприклад, батьки), а також прямі родичі-утриманці чоловіка або партнера в висхідній лінії.

Заявник повинен буде надати докази того, що він/вона підпадає під цю категорію. Консульський збір на Шенгенську візу для цієї категорії не оплачується, але сервісний збір оплачується, якщо заява подається до Візового Центру.

Важливе зауваження:

Ця процедура не поширюється на членів сімей норвезьких громадян, які їдуть в Норвегію або проживають в Норвегії, якщо тільки вони недавно не працювали або жили в іншій країні ЄС/ЄЕЗ або в Швейцарії.

Директива 2004/38/EC встановлює правила подачі документів і виключення з них для тих заявників, які є громадянами тих країн, яким потрібна віза в Норвегію, а також є членами сімей громадян ЄС/ЄЕЗ/Швейцарії, які використовують (або використовували) своє право на вільне пересування. Такі заявники мають право на полегшену і прискорену візову процедуру без оплати консульського збору.

Громадянин ЄС/ЄЕЗ/Швейцарії здійснює своє право на вільне пересування, якщо він/вона переїжджає або проживає (або переїхав(-ла) або проживав(-ла) недавно) в ту країну-учасницю Шенгенської угоди, громадянином якої він/вона не є.

Застосовність.

Ви маєте право подати документи по цій категорії, якщо ви можете об'єктивно довести, що виконуються всі наступні вимоги:

  • Ви є членом сім'ї громадянина ЄС/ЄЕЗ/Швейцарії (сюди входять подружжя, зареєстрований партнер, дитина у віці до 21 року або родич-утриманець); а також
  • Ви супроводжуєте громадянина ЄС/ЄЕЗ/Швейцарії або плануєте приєднатися до нього; а також
  • цей громадянин ЄС/ЄЕЗ/Швейцарії живе або їде в ту країну-учасницю Шенгенської угоди, громадянином якої він/вона не є.

Якщо Ви вважаєте, що маєте право подати документи по цій категорії, Ви будете повинні документально довести, що відповідаєте всім зазначеним критеріям, коли будете подавати на Шенгенську візу (тип С).

Візові збори

ВІЗОВИЙ ЗБІР ЗА ОДНОГО ЗАЯВНИКА СЕРВІСНИЙ ЗБІР ЗА ОДНОГО ЗАЯВНИКА ПОСЛУГА ФОТОКОПІЮВАННЯ ПОСЛУГА КУР’ЄРСЬКОЇ ДОСТАВКИ
0 Євро 25.2 €**/ 845 грн. на період з 08 січня по 12 січня 2018 року 2,50 грн. 150 грн.
**Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ) Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Візові збори визначені Угодою «Про спрощений візовий режим між країнами Європейського Союзу та Україною, Російською Федерацією та Молдовою». Для громадян інших національностей візові збори визначені Візовим Кодексом Європейського Союзу.

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення.

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від оплати візового збору можна знайти на сайті:

Термінова віза

За Угодою «Про спрощення візового режиму між Україною та Норвегією», можна запросити термінову обробку заяви на візу. Для більшості заявників Посольство Норвегії буде стягувати додаткову плату в розмірі € 35 (еквівалент 1100 грн., оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ).

Зверніть увагу, що Посольство може не бути в змозі обробляти термінові візи в пік сезону та під час свят.

Необхідні документи

Заявникам рекомендовано подавати оригінали усіх необхідних документів. Окрім необхідних документів, Вас також можуть попросити надати інші додаткові документи. У разі, якщо заявник не має можливості подати оригінал документу, необхідно надати його копію та показати оригінал під час подачі документів у Візовому Центрі.

Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольному списку, який Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр.

Будь ласка, зауважте, якщо Ви плануєте відвідати друзів чи родичів, Вам потрібно додатково роздрукувати та заповнити Анкету -B.

Важливо: Якщо Ви подаєте документи на короткострокову візу типу С, Ваша присутність при подачі документів обов’язкова, навіть, якщо попередньо Ви здавали біометричні дані. Також, звертаємо Вашу увагу, що присутність дітей до 12 років є обов’язковою для здачі біометричних даних (тільки цифрове фото).

Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорт і на наступний робочий день паспорт повернеться до Візового Центру.

Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі.

Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві.

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

ВАЖЛИВО: Починаючи з 31 травня 2016 і до наступної інформації від Візового Відділу Посольства Норвегії період розгляду візових заяв складатиме 14 календарних днів. Для більш детальної інформації, будь ласка, натисніть тут.

Заявники, які потребують термінову візу (подача за 3 дні до подорожі), додатково сплачують 35 Євро за швидку обробку заяви, окрім випадків, коли заявник належить до однієї з категорій, які звільнені від сплати збору згідно Угоди між Норвегією і Україною « Про спрощення візового режиму». Додаткова оплата стягується безпосередньо у Візовому Сервіс Центрі.

Будь ласка, зверніть увагу, що у пікові сезони Посольство Норвегії може бути не в змозі розглядати термінові заяви.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв.

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.