Возз’єднання родини з громадянином ЄС/ЄЕЗ

Огляд

Громадянин ЄС/ЄЕЗ може знаходитися і працювати в Норвегії без дозволу протягом трьох місяців з дня прибуття в країну. Якщо особа проживає в Норвегії довше, ніж три місяці, вона повинна зареєструвати своє право на проживання в найближчому поліцейському відділку. Проживання в іншій скандинавській країні не вираховується з періоду перебування у Норвегії. Те ж саме стосується родичів ЄС/ ЄЕЗ, які є також громадянами ЄС/ЄЕЗ. Родичі, які не є громадянами ЄС/ЄЕЗ, повинні мати дійсний паспорт і документально підтвердити, що вони є родичами громадянина(-ки) ЄС/ЄЕЗ або що вони перебувають на його/її утриманні.

До найближчих родичів громадян ЄС/ЄЕЗ відносяться: 

  • Чоловік/ дружина або співмешканець(-ка). Вимоги щодо фінансової підтримки і помешкання відсутні.
  • Співмешканець(-ка). Обидві сторони повинні бути віком не молодші за 18 років, мати стаж спільного проживання щонайменше 2 роки і мати намір продовжувати жити разом у Норвегії. Жодна зі сторін не може перебувати у шлюбі з іншою особою. Вимоги щодо фінансової підтримки і помешкання відсутні.
  • Співмешканець(-ка), який (яка) має або очікує спільну дитину з особою, яка проживає в Норвегії, навіть якщо сторони прожили разом менше ніж 2 роки.
  • Діти, онуки, правнуки віком до 21 року. Вимоги щодо фінансової підтримки і помешкання відсутні.
  • Діти, онуки, правнуки віком старше 21 року, які перебувають на утриманні громадян ЄС/ЄЕЗ.
  • Батьки, (пра-)дідусі, (пра-)бабусі, які перебувають на утриманні громадян ЄС/ЄЕЗ. Особа, що проживає у Норвегії, не може бути студентом.
  • Особи, які планують одружитися в Норвегії з громадянином ЄС/ЄЕЗ, який має право на проживання. Право на проживання нареченого (-ї) дійсне лише протягом 6 місяців і очікується, що у цей період сторони візьмуть шлюб.

Звертаємо увагу на те, що чоловіки/дружини, діти та батьки, які знаходяться на утриманні громадян ЄС/ЄЕЗ, звільняються від сплати візового збору. Гроші, які Ви сплатили через Портал для заяв, будуть повернуті Вам після пред’явлення документів, що засвідчують Ваші родинні стосунки з громадянином (-кою) ЄС/ЄЕЗ. Прийомні діти громадян ЄС/ЄЕЗ не звільняються від сплати візового збору.

За бажанням, Ви можете одночасно з поданням заяви на в’їзну візу до Норвегії подати заяву на отримання картки-дозволу на проживання. В іншому випадку Ви можете подати цю заяву протягом 3 місяців з моменту в’їзду в Норвегію.

Найближчі родичі громадян країн ЄС/ЄЕЗ, які є громадянами країни, що не входить до ЄС/ ЄЕЗ, можуть проживати в Норвегії, якщо їхнє проживання базується на правах громадянина (-ки) країни ЄС/ ЄЕЗ, які проживають в Норвегії. В цьому випадку Вам не потрібно подавати заяву на дозвіл на роботу.

Картка-дозвіл на проживання: 

Якщо ви плануєте перебувати у Норвегії довше, ніж три місяці, Вам необхідно подати заяву на отримання картки-дозволу на проживання.

Зазвичай на родичів громадян ЄС/ ЄЕЗ розповсюджується реєстраційна вимога для громадян ЄС/ ЄЕЗ (свідоцтво про реєстрацію). Однак, деякі громадяни повинні все одно подати заяву на отримання картки-дозволу на проживання в якості родича громадянина ЄС/ ЄЕЗ або подати заяву на возз'єднання родини відповідно до загальних правил (дозвіл на проживання).

Ви можете подати заяву на дозвіл на проживання в якості родича відповідно до правил ЄС/ ЄЕЗ, якщо особа, на возз'єднання з якою Ви подаєте заяву, має право на проживання у відповідності з правилами ЄС/ ЄЕЗ. Якщо ця особа має дозвіл на постійне проживання, Ви можете подати заяву відповідно до загальних правил. Якщо особа, на возз'єднання з якою Ви подаєте заяву, має дозвіл відповідно до загальних правил, Ви повинні подати заяву відповідно до цих правил.

Візові збори

Візовий збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур’єрської доставки
*8000 норвезьких крон. Перша заява на возз’єднання родини/імміграцію (див. розділи 40-46 «Закону про імміграцію» 25.2 €**/ 760 грн. на період з 21 серпня по 25 серпня 2017 року 100 грн.
*3700 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою роботи
*3200 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою навчання чи по програмі «Au Pair» або їх поновлення
0 норвезьких крон (Діти у віці до 18 років і громадяни ЄС/ЄЕП)
*35 Євро 7-денна в’їзна віза (Віза для громадян України, Російської Федерації, та Молдови) та 60 Євро* (Для громадян Білорусії та інших національностей)
* оплата здійснюється за допомогою кредитної/ дебетової картки (Mastercard або Visa), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Норвегії **Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Вартість даної послуги не включає консульський та сервісний збори, а також інші додаткові послуги.

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від сплати візового збору можна знайти на сайті

Необхідні документи

  • Титульний лист («Cover letter»), який Ви отримуєте на Вашу електронну пошту як підтвердження реєстрації Вашої заявки на (Візовому Порталі)
  • Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольному списку, який Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр.
  • При подачі заяви Ви повинні показати оригінали вищезгаданих документів.
  • Якщо особа, на возз'єднання з якою Ви подаєте заяву, перебуває у Норвегії в якості студента або має право на проживання на підставі достатніх коштів (власних коштів або отримання регулярної соціальної допомоги), Вам необхідно додати заяву від запрошуючої сторони про те, що він / вона буде фінансувати ваше перебування в Норвегії. Особа, яка проживає у Норвегії також повинна мати поліс медичного страхування, наприклад, Європейську картку медичного страхування

    Якщо заяву на дозвіл на проживання подає дитина, яка планує проживати у Норвегії лише з одним із своїх батьків, до документів необхідно додати письмову згоду на це іншого з її батьків. В іншому випадку заявник повинен надати рішення суду або свідоцтво про народження, які засвідчують право батька/ матері, що проживає у Норвегії, на одноосібні опіку і контроль над заявником.

    Якщо Ви заручені з громадянином (-кою) ЄС/ ЄЕЗ і подаєте заяву на картку-дозвіл на проживання, Вам необхідно подати документальне підтвердження того, що запрошуюча сторона у Норвегії може фінансово підтримувати Вас. Також Ви повинні мати поліс медичного страхування, який покриває витрати на Ваше повернення на батьківщину з медичних причин, необхідну медичну допомогу і стаціонарне лікування. Для цього Вам потрібно надати поліс приватного медичного страхування. 

    Важливо: Якщо Ви вперше подаєте документи на отримання норвезької візи, Ви повинні бути присутні особисто на момент подачі візової заяви у Візовому Центрі. Якщо ж це не перша Ваша поїздка до Норвегії, візова заява може бути подана довіреною Вами особою по дорученню, але не може бути надіслана поштою. Для отримання дозволу на роботу в Норвегії, заяви повинні бути подані особисто заявниками. В разі якщо, за останні 2 роки заявник не змінював роботодавця в Норвегії та подавав документи особисто в Посольство Норвегії, він має право подати документи до Візового Центру через довірену особу по дорученню. Будь ласка, зверніть увагу, всі документи мають бути підписані особисто заявником.

    Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорті і на наступний робочий день поверне паспорт до Візового Центру.

    Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі.

    Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого, потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві.

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

В залежності від обраної категорії, розгляд може тривати від 1 до 9 місяців.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв .

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.

Гарантійна форма для візитів повинна бути заповнена запрошуючою стороною з печаткою норвезького відділу поліції.(У випадку,якщо заявник не має достатніх коштів).

Гарантійна форма для візитів  

Лист-запрошення від запрошуючої сторони з Норвегії повинен бути заповнений,в оригіналі та підписаний запрошуючою стороною в Норвегії.

Invitasjon fra referansen

Інструкції щодо завантаження: 
Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.

Будь ласка, натисніть тут  щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.

Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натиснітьправою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.