Возз’єднання родини з не громадянином ЄС/ЄЕЗ

Огляд

Якщо у Вас є родич, який проживає у Норвегії, або якщо Ви хочете створити сім'ю з особою, що проживає у Норвегії, Ви можете подати заяву на дозвіл для возз'єднання родини, аби переїхати до Норвегії для проживання з цією особою.

Чоловік/дружина, партнер, співмешканець (-ка) 

Якщо Ви знаходитесь у шлюбі з або є зареєстрованим партнером або співмешканцем(-кою) особи, яка проживає в Норвегії, Ви маєте право отримати дозвіл на возз'єднання родини, якщо Ви задовольняєте всім іншим критеріям.

Якщо ви знаходитесь у шлюбі або є партнерами, до вас застосовуються такі вимоги: 

  • Обидві сторони мають бути старше 18 років.
  • Якщо Ваш чоловік/ дружина був/ була одружена з іншою особою з країни Вашого проживання і йому/їй був наданий дозвіл на возз’єднання з родиною в Норвегії, Ви повинні надати документи, видані відповідними органами влади Вашої батьківщини, про розірвання цього шлюбу.

Якщо Виє співмешканцями, до Вас застосовуються такі вимоги:

  • Обидві сторони мають бути старше 18 років.
  • Жодна сторона не повинна перебувати у шлюбі з іншими особами.
  • Ви прожили разом не менше двох років. Період співмешкання з одночасним перебуванням у шлюбі з іншою особою не враховується. Якщо ви проживали разом у Норвегії, Ви повинні були мати дозвіл на проживання в Норвегії протягом того періоду. Якщо Ви маєте або очікуєте дитину, спільну з людиною, яка живе в Норвегії, вимога щодо спільного проживання протягом двох років до Вас не застосовується.
  • Ви маєте намір продовжувати/жити разом у Норвегії.

Діти, чиї батьки живуть в Норвегії 

Діти, чиї батьки живуть в Норвегії, мають право переїхати туди аби жити разом за умови, що вони задовольняють решті критеріів.

Дитина має право на возз'єднання родини, якщо: 

  • їй менше 18 років і вона не має співмешканця(-ки) або чоловіка/дружини та
  • обидвоє батьків проживають у Норвегії на законних підставах, або
  • один з батьків проживає у Норвегії і має одноосібну батьківську відповідальність, або
  • один з батьків проживає у Норвегії, а інший дав згоду на переїзд дитини до Норвегії (якщо вони мають спільну батьківську відповідальність).

Якщо справа стосується усиновленої дитини, таке усиновлення мало бути погоджене з Управлінням Норвегії у справах дітей, молоді та сім'ї, перш ніж усиновлена дитина переїде до Норвегії. Діти, взяті на виховання особами, що проживають у Норвегії, також мають право іммігрувати туди. Заявник повинен надати дійсні документи про те, що дитина є і була членом родини. Батьківська відповідальність має бути передана фостерним батькам і вони повинні нести юридичну відповідальність за дитину відповідно до законодавства батьківщини дитини. Фостерна родина повинна отримати відповідний дозвіл від державної служби піклування про дітей.

При подачі заяви на імміграцію дитини для возз'єднання родини потрібно надати документи, що засвідчують родинні стосунки. Для цього необхідно надати свідоцтво про народження або інші документи, які засвідчують родинні стосунки. В особливих випадках UDI пропонує провести аналіз ДНК для підтвердження родинного зв'язка.

Дізнайтеся більше про подачу заяви для імміграції дітей на сторінці Подача заяви на імміграцію дитини для возз'єднання родини.

Інші родичі

Деякі інші члени родини можуть також отримати дозвіл на імміграцію для возз’єднання родини. Подавати заяву на возз'єднання родини можуть такі категорії родичів:

  • іноземний громадянин, один з батьків якого був громадянином Норвегії на момент народження заявника
  • одинока мати або одинокий батько віком старше 60 років особи, яка проживає в Норвегії. Такий заявник не повинен мати чоловіка/дружину, співмешканця(-ки), батьків, дітей, онуків або правнуків у країні свого проживання. Дитина заявника, яка проживає в Норвегії, повинна бути старше 18 років
  • дитина віком 18-21 років, яка не перебуває в шлюбі і не має співмешканця(-ки), який/яка раніше перебував(-ла) у Норвегії протягом тривалого періоду на підставі відповідного дозволу
  • дитина віком старше 18 років, яка не перебуває в шлюбі і не має співмешканця(-ки), яка залишається або залишиться у країні свого проживання, тоді як інші члени її родини отримали дозвіл на проживання у Норвегії. Такий заявник має намір продовжувати жити зі своїми батьками або з медичних причин потребує постійного догляду з боку батьків
  • дитина віком до 18 років, яка була взята на виховання норвезькою родиною, за умови надання дійсних документів, які засвідчують, що ця дитина є і була членом родини у Норвегії. Батьківська відповідальність мала бути передана фостерним батькам, і вони повинні нести юридичну відповідальність за дитину відповідно до законодавства батьківщини дитини. Фостерна родина повинна отримати відповідний дозвіл від державної служби піклування про дітей.
  • єдинокровний брат/сестра віком до 18 років, який не має живих батьків або інших піклувальників у своїй рідній країні або в країні свого проживання

Візові збори

Візовий збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур’єрської доставки
*8000 норвезьких крон. Перша заява на возз’єднання родини/імміграцію (див. розділи 40-46 «Закону про імміграцію» 25.2 €**/ 785 грн. на період з 20 по 24 листопада 2017 року 100 грн.
*3700 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою роботи
*3200 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою навчання чи по програмі «Au Pair» або їх поновлення
0 норвезьких крон (Діти у віці до 18 років і громадяни ЄС/ЄЕП)
*35 Євро 7-денна в’їзна віза (Віза для громадян України, Російської Федерації, та Молдови) та 60 Євро* (Для громадян Білорусії та інших національностей)
* оплата здійснюється за допомогою кредитної/ дебетової картки (Mastercard або Visa), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Норвегії **Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від сплати візового збору можна знайти на сайті

Необхідні документи

  • Титульний лист («Cover letter»), який Ви отримуєте на Вашу електронну пошту як підтвердження реєстрації Вашої заявки на (Візовому Порталі)
  • Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольному списку, який Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр.
  • При подачі заяви Ви повинні показати оригінали вищезгаданих документів.
  • Якщо особа, на возз'єднання з якою Ви подаєте заяву, перебуває у Норвегії в якості студента або має право на проживання на підставі достатніх коштів (власних коштів або отримання регулярної соціальної допомоги), Вам необхідно додати заяву від запрошуючої сторони про те, що він / вона буде фінансувати ваше перебування в Норвегії. Особа, яка проживає у Норвегії також повинна мати поліс медичного страхування, наприклад, Європейську картку медичного страхування

    Якщо заяву на дозвіл на проживання подає дитина, яка планує проживати у Норвегії лише з одним із своїх батьків, до документів необхідно додати письмову згоду на це іншого з її батьків. В іншому випадку заявник повинен надати рішення суду або свідоцтво про народження, які засвідчують право батька/ матері, що проживає у Норвегії, на одноосібні опіку і контроль над заявником.

    Якщо Ви заручені з громадянином (-кою) ЄС/ ЄЕЗ і подаєте заяву на картку-дозвіл на проживання, Вам необхідно подати документальне підтвердження того, що запрошуюча сторона у Норвегії може фінансово підтримувати Вас. Також Ви повинні мати поліс медичного страхування, який покриває витрати на Ваше повернення на батьківщину з медичних причин, необхідну медичну допомогу і стаціонарне лікування. Для цього Вам потрібно надати поліс приватного медичного страхування. 

    Важливо: Якщо Ви вперше подаєте документи на отримання норвезької візи, Ви повинні бути присутні особисто на момент подачі візової заяви у Візовому Центрі. Якщо ж це не перша Ваша поїздка до Норвегії, візова заява може бути подана довіреною Вами особою по дорученню, але не може бути надіслана поштою. Для отримання дозволу на роботу в Норвегії, заяви повинні бути подані особисто заявниками. В разі якщо, за останні 2 роки заявник не змінював роботодавця в Норвегії та подавав документи особисто в Посольство Норвегії, він має право подати документи до Візового Центру через довірену особу по дорученню. Будь ласка, зверніть увагу, всі документи мають бути підписані особисто заявником.

    Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорті і на наступний робочий день поверне паспорт до Візового Центру.

    Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі.

    Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого, потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві.

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

В залежності від обраної категорії, розгляд може тривати від 1 до 9 місяців.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв .

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.

Гарантійна форма для візитів повинна бути заповнена запрошуючою стороною з печаткою норвезького відділу поліції.(У випадку,якщо заявник не має достатніх коштів).

Гарантійна форма для візитів  

Лист-запрошення від запрошуючої сторони з Норвегії повинен бути заповнений,в оригіналі та підписаний запрошуючою стороною в Норвегії.

Invitasjon fra referansen

Інструкції щодо завантаження: 
Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.

Будь ласка, натисніть тут  щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.

Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натиснітьправою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.