Кваліфікований робітник

Огляд

Для того, щоб отримати дозвіл на проживання в якості кваліфікованого робітника, Ви повинні бути кваліфікованими працівником, чий досвід має відношення до роботи, яку Ви будете виконувати в Норвегії.

Термін «кваліфікованого працівника» охоплює наступні категорії: 

  • кваліфікація спеціаліста, що відповідає рівню старших класів середньої загальноосвітньої школи. Ви повинні мати закінчену професійно-технічну освіту за конкретною спеціальністю. Ваша освіта повинна відповідати щонайменше рівню старших класів середньої загальноосвітньої школи, тобто бути тривалістю принаймні три роки. Якщо Ви навчалися за кордоном, набуті Вами знання і вміння повинні відповідати рівню знань і вмінь, які б Ви отримали, навчаючись у подібному закладі в Норвегії. Приклади - диплом сантехніка або молодшої медсестри.
  • диплом ремісника. Якщо навчання відбувалось за кордоном, то рівень знань і вмінь повинен відповідати рівню знань і вмінь, які б Ви отримали, навчаючись у Норвегії.
  • освіта, отримана в інституті або університеті. Вимога – отриманий вчений ступінь або закінчена навчальна програма (рівень бакалавра або магістра).
  • спеціальні кваліфікації. Заявник набув знання і навички завдяки професійному досвіду і певному стажу, можливо, у поєднанні з навчанням (курси тощо). Якщо є організована освіта у цій галузі - досягається за рахунок такої освіти. (Original sentence sounds incomplete).
  • Зауважте, що зазвичай дозвіл для кваліфікованих робітників видається лише на підставі спеціальних кваліфікацій у виняткових випадках.

Ваш роботодавець може звернутися від вашого імені 

Ваш роботодавець може подати заяву на проживання від вашого імені, якщо Ви дасте йому/її відповідний письмовий дозвіл. Ви повинні заповнити розділ «надання дозволу» в бланку заяви або надати Вашому роботодавцю письмовий дозвіл у будь-якій іншій формі. Якщо Ваш роботодавець подає заяву від Вашого імені, заява має бути подана у відділок поліції за місцем реєстрації підприємства. Однак, якщо на Вашого роботодавця розповсюджується дія програми попереднього працевлаштування, він / вона може подати заяву на отримання дозволу на проживання від Вашого імені без письмового дозволу.

Програма попереднього працевлаштування 

Програма попереднього працевлаштування передбачає, що роботодавці, які відповідають певним критеріям, можуть здійснювати прямий прийом на роботу і дозволяти працівникам починають працювати, перш ніж їх заяву було оброблено. Ця програма розповсюджується на кваліфікованих робітників (на підставі їхніх знань і навичок) і на спеціалістів (на підставі їхньої заробітної плати). Саме роботодавець зобов’язаний перевірити, чи відповідає його працівник умовам для отримання дозволу в якості кваліфікованого робітника чи спеціаліста. Ця програма також розповсюджується на прикомандированих працівників і стажистів, найнятих міжнародною компанією. 

Для того, щоб скористатися цією програмою, Ваш роботодавець повинен надати податковий сертифікат на ПДВ та інші податки, а також самодекларацію про відповідність законодавчим вимогам Норвегії щодо охорони здоров'я, техніки безпеки та захисту навколишнього середовища (HSE).

Ваш роботодавець може подати заяву на дозвіл на проживання від Вашого імені без Вашого дозволу. Якщо роботодавець подає заяву з усіма необхідними додатковими документами, а також вищезазначені податковий сертифікат і самодекларацію, поліція може видати довідку про те, що Ви можете почати роботу до того, як буде оброблено Вашу заяву. Якщо необхідно, дипломатичне представництво може видати Вам в’їзну візу за умови, що поліція видала таку довідку Вашому роботодавцю, і Ви можете документально підтвердити Вашу особу.

Ви повинні особисто з’явитися в поліцейському відділку, де було подано заяву, протягом семи днів з дати в'їзду до Норвегії. Там Ви повинні пред’явити посвідчення Вашої особи і підтвердити заяву, подану Вашим роботодавцем. Після цього поліція видасть Вам довідку про те, що Ви маєте право працювати на Вашого роботодавця, доки Ваша заява знаходиться на розгляді. Ви можете починати працювати, щойно отримаєте таку довідку.

Якщо на Вас не поширюється візова вимога для в'їзду до Норвегії або якщо Ви вже проживаєте у Норвегії на законних підставах, Ви можете самостійно подати заяву в поліцію або до центру з обслуговування іноземних робітників. Зауважте, що це можливо лише якщо Вии – спеціаліст, який отримав пропозицію із заробітною платою і якщо Ви не є прохачем про притулок.

Ви не можете змінювати роботодавця в той час як Ваша справа знаходиться в стадії обробки.

Поліція може відмовити у видачі довідки Вам або Вашому роботодавцю у разі невідповідності будь-якому з критеріїв. Ви не маєте права на апеляцію.

Ви не можете отримати дозвіл на проживання в якості шукача роботи, якщо Ви плануєте шукати роботу в якості релігійного лідера або етнічного кухаря.

Візові збори

Візовий збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур’єрської доставки
*8000 норвезьких крон. Перша заява на возз’єднання родини/імміграцію (див. розділи 40-46 «Закону про імміграцію» 25.2 €**/ 730 грн. на період з 26 по 30 червня 2017 року 100 грн.
*3700 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою роботи
*3200 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою навчання чи по програмі «Au Pair» або їх поновлення
0 норвезьких крон (Діти у віці до 18 років і громадяни ЄС/ЄЕП)
*35 Євро 7-денна в’їзна віза (Віза для громадян України, Російської Федерації, та Молдови) та 60 Євро* (Для громадян Білорусії та інших національностей)
* оплата здійснюється за допомогою кредитної/ дебетової картки (Mastercard або Visa), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Норвегії **Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Вартість подачі документів у залі підвищеного комфорту Premium Lounge у період з 26 по 30 червня 2017 року становить 2180 грн. (еквівалент 75 Євро) з одного заявника з урахуванням ПДВ 20% та сплачується у національній валюті (Гривні). Від оплати збору Premium Lounge звільняються діти віком до 6 років, а також діти від 6 до 12 років у тому разі, якщо не є присутніми при подачі документів.

Вартість даної послуги не включає консульський та сервісний збори, а також інші додаткові послуги.

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від сплати візового збору можна знайти на сайті

Необхідні документи

Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольному списку , який Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр. 

Важливо: Якщо Ви вперше подаєте документи на отримання норвезької візи, Ви повинні бути присутні особисто на момент подачі візової заяви у Візовому Центрі. Якщо ж це не перша Ваша поїздка до Норвегії, візова заява може бути подана довіреною Вами особою по дорученню, але не може бути надіслана поштою. Для отримання дозволу на роботу в Норвегії, заяви повинні бути подані особисто заявниками. В разі якщо, за останні 2 роки заявник не змінював роботодавця в Норвегії та подавав документи особисто в Посольство Норвегії, він має право подати документи до Візового Центру через довірену особу по дорученню. Будь ласка, зверніть увагу, всі документи мають бути підписані особисто заявником.

Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорті і на наступний робочий день поверне паспорт до Візового Центру. 

Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі. 

Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого, потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві.

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

В залежності від обраної категорії, розгляд може тривати від 1 до 9 місяців.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв .

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.

Гарантійна форма для візитів повинна бути заповнена запрошуючою стороною з печаткою норвезького відділу поліції.(У випадку,якщо заявник не має достатніх коштів).

Гарантійна форма для візитів  

Лист-запрошення від запрошуючої сторони з Норвегії повинен бути заповнений,в оригіналі та підписаний запрошуючою стороною в Норвегії.

Invitasjon fra referansen

Інструкції щодо завантаження: 
Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.

Будь ласка, натисніть тут  щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.

Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натиснітьправою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.