Студент

Огляд

Якщо Ви бажаєте навчатися в Норвегії довше ніж три місяці, Ви повинні подати заяву на дозвіл на проживання для студентів.

Зазвичай для отримання дозволу на навчання Ви повинні бути прийняті на навчання до коледжу або університету. Однак, існують певні винятки з цього правила.

Більш детальну інформацію можна знайти на веб-сторінці Імміграційного Управління Норвегії (UDI).

Форма навчання має бути денною і давати право заявнику на повну фінансову підтримку з боку Норвезького державного освітнього позикового фонду. Ця вимога застосовується, навіть якщо Ви плануєте фінансувати ваше перебування в інший спосіб, ніж через позику від Норвезького державного освітнього позикового фонду.

Якщо Вас було зараховано до затвердженого навчального закладу, де програма навчання передбачає знання норвезької мови, Вам може бути наданий дозвіл на проживання у Норвегії для проходження курсу норвезької мови на період до одного року.

Вивчення норвезької мови повинно відбуватися в затвердженому навчальному закладі інститутського або університетського рівня. Як правило, дозвіл на проживання не надається для проходження курсу норвезької мови перш, ніж розпочати навчання у технічному коледжі.

Візові збори

Візовий збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур’єрської доставки
*8000 норвезьких крон. Перша заява на возз’єднання родини/імміграцію (див. розділи 40-46 «Закону про імміграцію» 25.2 €**/ 730 грн. на період з 26 по 30 червня 2017 року 100 грн.
*3700 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою роботи
*3200 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою навчання чи по програмі «Au Pair» або їх поновлення
0 норвезьких крон (Діти у віці до 18 років і громадяни ЄС/ЄЕП)
*35 Євро 7-денна в’їзна віза (Віза для громадян України, Російської Федерації, та Молдови) та 60 Євро* (Для громадян Білорусії та інших національностей)
* оплата здійснюється за допомогою кредитної/ дебетової картки (Mastercard або Visa), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Норвегії **Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Вартість подачі документів у залі підвищеного комфорту Premium Lounge у період з 26 по 30 червня 2017 року становить 2180 грн. (еквівалент 75 Євро) з одного заявника з урахуванням ПДВ 20% та сплачується у національній валюті (Гривні). Від оплати збору Premium Lounge звільняються діти віком до 6 років, а також діти від 6 до 12 років у тому разі, якщо не є присутніми при подачі документів.

Вартість даної послуги не включає консульський та сервісний збори, а також інші додаткові послуги.

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від сплати візового збору можна знайти на сайті

Необхідні документи

  • Титульний лист, який заявник отримує електронною поштою у вигляді PDF-додатку після реєстрації на Порталі для заяв .
  • Це електронне повідомлення може іноді мати заголовок "Application received”(Вашу заяву отримано);
  • 1 фотокартку паспортного зразка, зроблену протягом останніх трьох місяців; оригінал паспорта і ксерокопії використаних сторінок. Зауважте, що в паспорті має бути принаймні дві вільні сторінки з позначкою "ВІЗИ /VISAS". Якщо в паспорт і заяву включені діти, у паспорті мають бути дві додаткові вільні сторінки на кожну дитину;
  • Ксерокопія усіх 16 сторінок внутрішнього паспорта для громадян України та національна ідентифікаційна картка для громадян Молдови;
  • Лист про зарахування до школи/ університету у Норвегії із зазначенням вашого імені, докладною інформацією про тривалість і рівень навчання.
  • Документи про житло в Норвегії, наприклад, договір оренди або підтвердження від університету щодо забезпечення житлом.
  • Підтвердження фінансового забезпечення (прожиткового мінімуму), наприклад, документ про надання фінансової допомоги від Норвезького державного фонду освітніх позик, виписка з вашого банківського рахунку або підтвердження від навчального закладу про внесення грошей на ваш рахунок.
  • Якщо ви подаєте заяву за межами вашої країни проживання, будь ласка, надайте дійсний дозвіл на проживання в країні подачі заяви і його копію. Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольноу списку для дозволу на навчання , які Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр. 

Важливо: Якщо Ви вперше подаєте документи на отримання норвезької візи, Ви повинні бути присутні особисто на момент подачі візової заяви у Візовому Центрі. Якщо ж це не перша Ваша поїздка до Норвегії, візова заява може бути подана довіреною Вами особою по дорученню, але не може бути надіслана поштою. Для отримання дозволу на роботу в Норвегії, заяви повинні бути подані особисто заявниками. В разі якщо, за останні 2 роки заявник не змінював роботодавця в Норвегії та подавав документи особисто в Посольство Норвегії, він має право подати документи до Візового Центру через довірену особу по дорученню. Будь ласка, зверніть увагу, всі документи мають бути підписані особисто заявником.

Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорті і на наступний робочий день поверне паспорт до Візового Центру. 

Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі.

Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого, потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві. 

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

В залежності від обраної категорії, розгляд може тривати від 1 до 9 місяців.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв .

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.

Гарантійна форма для візитів повинна бути заповнена запрошуючою стороною з печаткою норвезького відділу поліції.(У випадку,якщо заявник не має достатніх коштів).

Гарантійна форма для візитів  

Лист-запрошення від запрошуючої сторони з Норвегії повинен бути заповнений,в оригіналі та підписаний запрошуючою стороною в Норвегії.

Invitasjon fra referansen

Інструкції щодо завантаження: 
Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.

Будь ласка, натисніть тут  щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.

Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натиснітьправою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.