Працюючий гість

Огляд

Особи, які бажають отримати знання про сільське господарство і культуру Норвегії, можуть отримати дозвіл на проживання в якості працюючого гостя у сільському господарстві.

Для отримання дозволу на проживання в якості працюючого гостя, ваше перебування повинно бути організовано однією з двох нижчезазначених затверджених організацій:

  • Biologisk-Dynamisk Forening
  • Atlantis (програма «працюючий гість»)

Передбачається, що наприкінці Вашого перебування у Норвегії Ви повернетеся до своєї країни, і що обставини у вашій країні є такими, що дозволять вам повернутися туди.

Вимоги до трудових відносин

  • Ви повинні брати участь у повсякденній роботі на фермі, або ж доглядати за дітьми у якості члена фермерської родини.
  • Робота повинна допомогти Вам отримати знання про норвезьку сільське господарство і культуру Норвегії. Одноманітна робота зі збору врожаю не відповідає цій вимозі. Також Ви не можете виконувати серйозні ремонтні роботи, працювати на будівництві тощо. Якщо Ваші роботодавці займаються «комбінованою сільськогосподарською діяльністю», наприклад виробляють сільськогосподарську продукцію і тримають табірне містечко, Ви можете виконувати лише звичайну фермерську роботу.
  • Зазвичай така робота передбачає зайнятість протягом повного робочого дня на одного роботодавця. Якщо у Вас є два роботодавця, ви повинні працювати повний робочий день на кожного з них, а періоди роботи на кожного з них повинні бути безперервними. Ви не можете працювати більше 35 годин на тиждень. Ви маєте право щонайменше на півтора безперервних вихідних дні на тиждень.
  • Мінімальна заробітна плата - 600 крон у місяць після сплати податків і Вам повинні бути гарантовані харчування, помешкання і проїзд у зворотному напрямку.
  • Ваш роботодавець не може наймати більше трьох працюючих гостей одночасно.

Зміст дозволуд

Ви можете отримати дозвіл на проживання в якості працюючого гостя лише один раз.

  • Дозвіл видається на строк до трьох місяців.
  • Ви можете мати до двох роботодавців.
  • Ви не можете змінювати роботодавців під час вашого перебування.
  • Дозвіл видається для роботи на одного або двох конкретних роботодавців. Ви не можете змінювати роботодавця (-ів), оскільки це буде розглядатись як заява на поновлення дозволу. Якщо у Вас є два роботодавця, обидві трудові відносини повинні стосуватися зайнятості у повний робочий день. Період роботи на кожного з роботодавців повинен бути безперервним, і на підтвердження цього Ви повинні надати трудові договори від обох роботодавців. Ви не можете працювати поперемінно то в одного, то в іншого роботодавця. У трудовому договорі повинно бути зазначено, протягом якого періоду Ви будете працювати на кожного з них.
  • Дозвіл на проживання не є підставою для отримання дозволу на постійне проживання або возз'єднання родини.

Візові збори

Візовий збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур’єрської доставки
*8000 норвезьких крон. Перша заява на возз’єднання родини/імміграцію (див. розділи 40-46 «Закону про імміграцію» 25.2 €**/ 760 грн. на період з 21 серпня по 25 серпня 2017 року 100 грн.
*3700 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою роботи
*3200 норвезьких крон. Заява на дозвіл на проживання у Норвегії з метою навчання чи по програмі «Au Pair» або їх поновлення
0 норвезьких крон (Діти у віці до 18 років і громадяни ЄС/ЄЕП)
*35 Євро 7-денна в’їзна віза (Віза для громадян України, Російської Федерації, та Молдови) та 60 Євро* (Для громадян Білорусії та інших національностей)
* оплата здійснюється за допомогою кредитної/ дебетової картки (Mastercard або Visa), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Норвегії **Оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) та включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (з врахуванням 20% ПДВ)

Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Інформацію щодо звільнення від сплати візового збору можна знайти на сайті

Необхідні документи

  • Титульний лист який заявник отримує електронною поштою у вигляді PDF-додатку після реєстрації на Порталі для заяв .
  • 1 фотокартку паспортного зразка, зроблену протягом останніх трьох місяців;
  • оригінал паспорта і ксерокопії використаних сторінок. Зауважте, що в паспорті має бути принаймні дві вільні сторінки з позначкою "ВІЗИ /VISAS";
  • Ксерокопія усіх 16 сторінок внутрішнього паспорта для громадян України та національна ідентифікаційна картка для громадян Молдови;
  • Оригінал стандартного трудового договору з печаткою і підписом однієї з двох затверджених організацій та підписами обох сторін.
  • Письмова гарантія від вищезгаданої організації щодо забезпечення харчуванням, житлом і квитком у зворотному напрямку, а також мінімальною заробітною платою. Опис тривалості робочого дня і характер роботи, яку ви будете виконувати на фермі або городі

Будь ласка, позначте галочками документи в Контрольному списку , який Ви додаєте, та принесіть цей список разом з документами у Візовий Центр. 

Важливо: Якщо Ви вперше подаєте документи на отримання норвезької візи, Ви повинні бути присутні особисто на момент подачі візової заяви у Візовому Центрі. Якщо ж це не перша Ваша поїздка до Норвегії, візова заява може бути подана довіреною Вами особою по дорученню, але не може бути надіслана поштою. Для отримання дозволу на роботу в Норвегії, заяви повинні бути подані особисто заявниками. В разі якщо, за останні 2 роки заявник не змінював роботодавця в Норвегії та подавав документи особисто в Посольство Норвегії, він має право подати документи до Візового Центру через довірену особу по дорученню. Будь ласка, зверніть увагу, всі документи мають бути підписані особисто заявником.

Інформація для громадян Білорусії та Молдови: Будь ласка, зауважте, якщо Ви вирішили подавати документи до Візового Центру Посольства Норвегії в Києві, Вам знадобиться організувати Ваше перебування в Україні. Посольство Норвегії поставить відмітку у паспорті і на наступний робочий день поверне паспорт до Візового Центру. 

Альтернатива: Починаючи з 11 лютого 2013 року, громадяни Білорусії та Молдови мають можливість отримати свої паспорти в той самий день, якщо подача документів була здійснена у Візовому Центрі Посольства Норвегії в місті Києві в понеділок з 8.30 до 11.00. Посольство Королівства Норвегії поставить печатку в паспорті і заявники зможуть отримати його назад до 15.00 того ж дня в Візовому Центрі.

Але заявники, які подають документи в регіональних Візових Центрах, повинні чекати 2 робочих дні на повернення паспорта з Посольства Норвегії. Коли буде прийняте рішення по справі, заявник буде проінформований працівниками Посольства, після чого, потрібно буде донести паспорт особисто в Посольство Норвегії в Києві. 

Вимоги до фотографії

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 3 місяці тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам.

ВАЖЛИВО: У випадку, якщо заявник змінив стрижку або зачіску, пофарбував волосся або зробив будь-які інші зміни у зовнішності, які ускладнюють ідентифікацію заявника, йому/їй рекомендується надати нову актуальну фотографію.

Період розгляду

КОРОТКОСТРОКОВІ ВІЗИ

При подачі заяви через Візовий Сервіс Центр вашій заяві надається пріоритет, а її розгляд займе не більше 5-7 робочих днів.

В деяких випадках період розгляду може займати до 10 робочих днів.

Заявники, які потребують термінової візи (подача за 3 дні до подорожі), доплачують 35 Євро за швидку обробку заяви, окрім випадків, коли заявник належить до однієї з категорій, які звільнені від сплати збору згідно Угоди між Норвегією і Україною про спрощення візового режиму. Додаткова оплата стягується безпосередньо у Візовому Сервіс Центрі.

Будь ласка, зверніть увагу, що у пікові сезони Посольство Норвегії може бути не в змозі розглядати термінові заяви.

ДОВГОСТРОКОВІ ВІЗИ

В залежності від обраної категорії, розгляд може тривати від 1 до 9 місяців.

Візова анкета

Візовий формуляр – Заявник може зареєструвати свою заяву в режимі онлайн на Порталі для подачі заяв .

Будь-ласка,зауважте,для подачі документів Вам необхідно мати роздруковані квитанції з підписами.

Гарантійна форма для візитів повинна бути заповнена запрошуючою стороною з печаткою норвезького відділу поліції.(У випадку,якщо заявник не має достатніх коштів).

Гарантійна форма для візитів  

Лист-запрошення від запрошуючої сторони з Норвегії повинен бути заповнений,в оригіналі та підписаний запрошуючою стороною в Норвегії.

Invitasjon fra referansen

Інструкції щодо завантаження: 
Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.

Будь ласка, натисніть тут  щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.

Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натиснітьправою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.